Kuinka kryptovaluutta tosiasiallisesti toimii?

On paljon helpompaa vastata kysymykseen siitä, mistä kryptovaluuttaa kannattaa ostaa kuin siihen, miten kryptovaluutta tosiasiallisesti toimii. Coinmotion on suomalainen palvelu, mikä on erikoistunut virtuaalisiin valuuttoihin sijoittamiseen.

Sen tarjoamat säilytysratkaisut ovat Finanssivalvonnan hyväksymiä ja valvomia, mikä lisää luottamusta kyseiseen yritykseen.

Myös siihen, mitä kryptovaluuttaa kannattaa ostaa, on haastavaa vastata. Emme voi tietää, minkä virtuaalisen valuutan arvo tulee kasvamaan, ja mikä digitaalinen valuutta menettää arvonsa. Voit tutustua asiaan perehtymällä tilastoihin, asiantuntijahaastatteluihin tai vaikka sijoitusblogeihin, mutta noudata silti tiettyä varovaisuutta ja harkintaa.

Mikään ei ole tässä maailmassa varmaa, ja erityisen epävarmaa on se, minkä arvoinen jokin tietty virtuaalivaluutta tulee joskus olemaan. Muutenkaan ei kannata sijoittaa rahoja, joita ei ole varaa menettää, sillä onhan esimerkiksi kiinteistösijoittamisessakin riskinsä.

Kuten juuri tuli todettua, on haasteellista selittää lyhyesti ja ytimekkäästi se, kuinka kryptovaluutta toimii, mutta alta löydät vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin siitä, mitä virtuaalisella valuutalla tarkoitetaan, ja miten digitaalista valuuttaa voi käyttää.

Kryptovaluutan määritelmä

Ensiksi meidän täytyy päästä yksimielisyyteen siitä, mikä on kryptovaluutta. Markkinoilla on useita erilaisia virtuaalisia valuuttoja, joista kaikki eivät ole ”perinteisiä” kryptovaluuttoja.

Kryptovaluutaksi voidaan laskea virtuaalinen valuutta, mikä:

  • ei ole keskuspankin tai viranomaisten liikkeelle laskema tai takaama
  • ei ole yleensä ole kytketty lailliseksi maksuvälineeksi vahvistettuun valuuttaan (kuten dollariin)
  • on luonnollisten henkilöiden tai oikeushenkilöiden hyväksymä vaihdantavälineenä
  • on siirrettävissä, varastoitavissa ja myytävissä sähköisesti
  • ja millä ei ole samaan oikeudellista asemaa kuin rahalla tai valuutalla.

Bitcoin on se vanhin, tunnetuin ja suosituin kryptovaluutta. Se täyttää edellä olevat määritelmät – tai ainakin on täyttänyt, sillä El Salvador päätti juuri ensimmäisenä maana maailmassa ottaa bitcoinin viralliseksi valuutaksi Yhdysvaltain dollarin rinnalle.

Mediassa on ollut juttua Kiinan valtion virtuaalivaluutasta DCEP:stä. Koska DCEP on Kiinan keskuspankin lanseeraama virtuaalinen valuutta, sitä ei oikein voida laskea ”oikeaksi” kryptovaluutaksi, mitkä on tarkoitettu olemaan mahdollisimman riippumattomia. 

Kryptovaluutta on olemassa vain sähköisesti

Blockchain

Et voi laittaa kryptovaluuttaa taskuusi tai lahjaksi annettavaan kirjekuoreen. Tai tavallaan voit, mutta kyseessä on silti vain koodi tai koodin sisältävä laite. Kryptovaluutta on olemassa vain sähköisesti. Se rakentuu julkisille ja yksityisille avaimille, mitkä salataan ennen jokaista siirtoa (esimerkiksi kauppiaan ja asiakkaan välillä). 

Maksutapahtumien (eli avainten siirtojen) salaamisessa, turvaamisessa ja varmentamisessa hyödynnetään lohkoketjuteknologiaa.

Lohkoketju koostuu lukuisista toisilleen täysin tuntemattomista toimijoista, jotka voivat hajautetusti sekä tuottaa että ylläpitää tietokantoja.

Kaikki muutokset ovat todennettavissa useista eri lähteistä, joten kaikki siirtoihin osallistuvat tahot voivat luottaa toisiinsa, vaikka he eivät tunne toisinaan. Jokaista maksutapahtumaa on todentamassa tuhansia ja taas tuhansia tietokoneita, joten on käytännössä mahdotonta väärentää kryptovaluuttoja.

Miten kryptovaluuttoja tehdään?

Kryptovaluuttoja tehdään eli niin sanotusti louhitaan tietokoneiden avulla. Esimerkiksi bitcoinien louhiminen vie valtavasti energiaa, koska prosessiin osallistuu lukuisia tehokkaita tietokoneita ympäri maailmaa. Nuo tietokoneet yrittävät ratkaista aina vain haasteellisimmiksi käyviä algoritmeja.

Aina kun saadaan aikaiseksi ratkaisu, syntyy lisää kryptovaluuttaa – tiettyyn rahaan asti. Esimerkiksi bitcoineja ei voida louhia lisää, kun niitä on yhteensä 21 miljoonaa, sillä niiden matemaattinen koodi ei salli enempää.

Jo nyt bitcoinien louhiminen on niin hidasta ja kallista, että se voi olla tappiollista toimintaa. Toimintaan liittyy tietenkin myös ympäristövaikutuksia suuren energiankulutuksen takia. 

Missä kryptovaluuttoja voi käyttää?

Voit käyttää bitcoineja ja muita virtuaalisia valuuttoja esimerkiksi verkko-ostoksia tehdessäsi. Läheskään kaikki verkkokaupat eivät hyväksy kryptovaluuttoja, mutta tilanne tullee muuttumaan lähitulevaisuudessa. Muita tapoja käyttää virtuaalivaluuttaa ovat esimerkiksi:

  • pelaa niillä nettikasinolla
  • tee niillä lahjoituksia
  • osta niitä sijoitusmielessä luottaen niiden arvonnousuun
  • käy kryptovaluutoilla aktiivisesti kauppaa pörssissä

Kryptovaluuttojen arvonnousua verotetaan sinä vuonna, kun niiden arvo on realisoitunut esimerkiksi vaihdettuasi bitcoineja euroiksi tai hyödykkeiksi. Maksat veroa saamistasi tuloista, ja arvonnousu lasketaan hankintapäivän mukaan. Huomioi siis 30–34 % pääomatulovero aina, kun käytät bitcoinia tai muuta kryptovaluuttaa.

Ikävä kyllä kryptovaluutan realisoitunut arvonlasku on vähennyskelvoton menetys. Aika näyttää, saadaanko tähän asiaan vielä muutos.

Ennen kuin käytät kryptovaluuttasi, voit säilyttää niitä esimerkiksi mobiililompakossa, mikä kulkee vaikka aina mukanasi.