Voiko auton turbolla vähentää kulutusta ja nostaa tehoja?

admin
17.1.2020
Bensa

Bensan hinta harmittaa jokaista autoilijaa. Bensa maksaa 1,3–1,8 euroa, joten autoilu ei ole halpaa lystiä. Itärajalla moni hakeekin polttoaineensa Venäjältä, missä litrahinta on vain noin 50 senttiä. Bensanhakumatka saattaa kestää 8 tuntia, mutta syntyneet säästöt saavat ihmiset jonottamaan autoineen ja tullipapereineen yhä uudestaan. Onneksi on olemassa monia keinoja, joilla polttoaineen (eli bensan tai dieselin) kulutusta voidaan vähentää.

Miten vähentää bensan tai dieselin kulutusta?

Bensan kulutusta voi vähentää monin eri tavoin. Taloudellinen ajotapa näkyy heti bensankulutuksessa. Taloudellista ajotapaa opetetaan jo autokoulussa, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä säätää omia ajotottumuksiaan. Kannattaa välttää tyhjäkäyntiä ja hidastaa hyvissä ajoin ennen liikennevaloja – jos onnistuu olemaan pysähtymättä valoihin, säästää polttoainetta. Mikäli valot eivät kuitenkaan ole vielä ehtineet vaihtua, kannattaa liikennevaloista poistua mahdollisimman nopeasti ja käyttäen isointa mahdollista vaihdetta. Maantieajossa on hyvä ajaa mahdollisimman tasaisesti, eikä mielellään yli 80 kilometriä tunnissa. Jos ajaa 80 kilometrin tuntinopeuden sijan 120 km/h, voi polttoaineen kulutus lisääntyä jopa 3 litraa per sata kilometriä (bensan litrahinnan ollessa 1,50 euroa, tämä tarkoittaa 4,50 euron ylimääräisiä kustannuksia sadan kilometrin matkalla). 

Sen lisäksi, että välttää turhaa tempoilua, kannattaa tarkastaa auton ja sen renkaiden kunto. Uudet autot ovat vähäruokaisempia kuin vanhat, mutta hyvälaatuisilla ja hyväkuntoisilla renkailla vanhempikin auto kuluttaa vähemmän. Ensimmäiset kuukaudet uudet renkaat nostavat polttoaineen kulutusta noin 20 prosenttia, mutta sen jälkeen renkaat ovat taloudellisemmat. Ilmanpaineet kannattaa tarkastaa usein, sillä liian matala paine voi lisätä polttoaineen menekkiä 20 prosentilla – ja lisäksi alhainen paine altistaa rengasrikoille. Ohjauskulmatkin kannattaa tarkastaa vuosittain, sillä väärä ohjauskulma voi nostaa polttoaineen kulutusta kymmenellä prosentilla. Vaihto kevyempiin vanteisiin vähentää omalta osaltaan kulutusta. Pikkuteitä ei välttämättä kannata suosia, sillä pehmeä ja huonokuntoinen ajoalusta kasvattaa vierintävastuksen jopa 30-kertaiseksi, ja taas palaa bensaa. 

Ajoalustan lisäksi myös ajosää vaikuttaa siihen, miten paljon polttoainetta kuluu. Tuuli ja korkeapaine lisäävät polttoaineen kulutusta välittömästi. Säihin ei voi vaikuttaa, mutta ilmastoinnin ja lämmittimien käyttöä voi yrittää vähentää. Kuumalla kannattaa kuitenkin avata ilmastointi eikä ikkunaa, sillä se lisää polttoaineen kulutusta ilmastointia enemmän. 

Muistathan myös esilämmittää moottorin talvella, sekä puhdistaa lumen katolta. Kylmäkäynnistäminen vie merkittävästi enemmän polttoainetta, samoin katolla oleva lumitaakka. Kulutusta vähennetään myös oikein valitulla ja säännöllisesti vaihdetulla moottoriöljyllä, karsimalla kuormaa (esimerkiksi suksiboksia on turha raahata mukana silloin, kun sille ei ole käyttöä) ja valitsemalla nykyaikaisen polttoaineen, mikä vie pidemmälle samalla määrällä.  

Onko mahdollista nostaa tehoja samalla vähentäen kulutusta?

Honda ER Turbo engine

Onko mahdollista nostaa tehoja ja samalla vähentää polttoaineen kulutusta? On, jos diesel- tai bensa-autossa on (tai siihen asennetaan) turboahdin. Turboahdetulla moottorilla varustettu auto esimerkiksi kiihtyy nopeammin kuin auto, missä on vapaasti hengittävä moottori. Useissa uusissa autoissa jo onkin tällainen lisävaruste. Sen ansiosta isoillakaan kierroksilla ajaminen ei kuluta entiseen malliin polttoainetta. Turboa ja sen remonttia ei kannata pelätä, sillä säännöllinen huolto pidentää turbon ikää. Turbohuollot ja hyvän hinta-laatusuhteen turboremontit löydät osoitteesta Turbotohtori.fi. Laadukas öljy on ehdoton edellytys myös turbon toiminnalle. Turboahtimen voitelee auton moottoriöljy, mikä kannattaa vaihtaa jopa useammin kuin auton ohjekirjassa määrätään. Varsinkin silloin, jos auto toimii lähinnä lyhyiden matkojen kauppakassina, kannattaa öljyt vaihtaa jo 15 000 kilometrin välein. 

Miten turbo toimii? Turboahdin pitää huolta siitä, että moottori saa enemmän ilmaa ja polttoainetta kuin normaalisti. Turbo toimii pakokaasun hukkaenergialla, mikä johdetaan pakoputken sijasta turbon turbiiniakseliin. Mitä enemmän siihen moottoriin syötetään ilmaa ja polttoainetta, sitä tehokkaampi se on. Polttoaine palaa puhtaammin, joten ajaminen on edullisempaa, ekologisempaa ja miellyttävämpää. Nopeampi kiihtyvyys tekee sekin ajamisesta miellyttävämpää – enää ei tarvitse odotella ikuisuuksia auton kiihtymistä.

Varjopuolia turboahdetussa autossa on se, että sitä joutuu hieman tyhjäkäyttämään, varsinkin kuumalla säällä ajetun pitkän matkan jälkeen. Näin varmistetaan se, että kuuma öljy ei pala kiinni laakereihin. Lisäksi on varottava sitä, ettei auto pääse sammumaan liikennevaloihin – varsinkaan moottorin käydessä kuumana. Kannattaakin sammuttaa auton automaattinen start-stop-järjestelmä, jotta auto ei vahingossa sammuisi valoihin.

Comments are closed !